5 tips om blessurevrij de Bredase Singelloop uit te lopen

Nog een kleine drie weken en dan is het weer zo ver; de jaarlijks terugkerende Bredase Singelloop. Ieder jaar opnieuw doen er weer veel fanatieke lopers aan mee. Sommige voor de eerste keer, sommige voor de zoveelste keer. Om te zorgen dat ook jij de Singelloop blessurevrij kunt uitlopen volgen hier 5 tips, het is geen garantie, maar het verkleind de kans op blessures.

  1. Zorg voor goede schoenen

Hardloopschoenen; een belangrijk onderdeel om blessurevrij de finish te halen. Mijn belangrijkste tip hierbij is: zorg dat de schoenen lekker zitten. Of je ze nu door een professional laat aanmeten of je koopt ze met je eigen kennis en kunde, zorg dat ze lekker zitten! Koop nooit schoenen die je niet gepast hebt en waar je geen stukje mee hebt gelopen. Vraag bij het kopen of je er even een klein stukje mee mag lopen, alleen dan kun je beoordelen of ze lekker zitten. Het is zinloos om peperdure schoenen aan te schaffen die vervolgens tijdens de alleen maar voor ellende zorgen. Een andere belangrijke tip is: vervang je schoenen om de 1000 / 1200 kilometer.

  1. Zorg voor een goede trainingsopbouw

Loop letterlijk niet te hard van stapel maar zorg dat je het gedoseerd opbouwt. Of je nu de 5, 10 km of halve marathon gaat lopen; bouw het rustig aan op. Het is onverstandig om ongetraind meteen je wedstrijdafstand te willen lopen, de kans dat je dan overbelast is zeer groot. Je lichaam moet wennen aan de belasting, dit heeft simpelweg tijd nodig. Geen idee hoe je een goede trainingsopbouw maakt? Geen probleem! Ik help je graag op weg. Neem contact op via info@fysiotherapieverschuren.nl en ik stuur je een trainingsschema.

  1. Zorg voor een goede warming-up

Een warming up is bedoeld om je lichaam in de wedstrijdtoestand te krijgen. Een warming up is vaak rustiger dan de wedstrijdloop, het zorgt voor een snellere hartslag en dat de spieren warm zijn. Nu hoor ik je denken; als ik begin met hardlopen word ik toch vanzelf warm? Dat is waar, maar toch loop je tijdens de wedstrijdloop vaak harder dan tijdens de warming up. Als je weken getraind hebt om die 5 km onder de 30 minuten te lopen, wil je niet rustig aan beginnen, maar wil je knallen vanaf de eerste seconde. Om te voorkomen dat hierbij blessures ontstaan, is het goed om je lichaam alvast op te warmen. Dit kun je doen met een rustige loop, voorafgaand aan de wedstrijd/training.

  1. Zorg ervoor dat je lichaam in optima forma is

Als je wilt leren fietsen, moet je gaan fietsen. Als je wilt leren hardlopen, moet je gaan hardlopen. Dat is allemaal erg logisch en waar, maar toch is het slim om ook op een andere manier aandacht aan je lichaam te besteden. Hardlopen is voor het lichaam een flinke belasting, de zogeheten grondreactiekracht is hoog. Deze kracht wordt door het lichaam opgevangen, onder andere door de spieren. Om te zorgen dat de spieren in vooral het onderlichaam deze inwerkende kracht goed op kunnen vangen, is het verstandig om aan krachttraining te doen. Benieuwd in welke frequentie het nodig is en welke oefeningen geschikt zijn? Neem dan contact op.

  1. Zorg voor voldoende rust tussen de trainingen

Rust is je training. Dat wordt nog wel eens gezegd. De rust is de periode waarin je lichaam hersteld. Zie het als een operatie, je lichaam wordt tijdens de operatie ’’toegetakeld’’, om ervoor te zorgen dat je na de operatie er beter uitkomt. Dit is bij training in principe hetzelfde. Tijdens de training wordt het lichaam ‘’toegetakeld’’, waarna de rust die volgt ervoor zorgt dat het lichaam hersteld en er beter uitkomt dan voor de toetakeling. Om te bepalen hoeveel rust nodig is, is het handig om te weten hoeveel er getraind wordt en wat de intensiteit is. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op.

Toch geblesseerd geraakt? Wij helpen u er graag vanaf. Fysiotherapie Verschuren is gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures. Maak een afspraak via www.fysiotherapieverschuren.nl